GEZOND ONDERNEMEN

Loonheffingskorting: het fabeltje van de twee werkgevers

Het fabeltje van de twee werkgevers

“Klopt het dat ik over mijn tweede baan veel meer belasting moet betalen dan over de andere?” Dat is de vraag die over dit onderwerp het meest wordt gesteld en een hardnekkige fabel die algemeen de ronde doet.

Het antwoord is simpel: nee, dat klopt niet.

De uitvoering is een stuk ingewikkelder. In eerste instantie lijkt het namelijk wel zo.

Een eventueel probleem zit voornamelijk in de loonbelasting die vooraf wordt ingehouden.

1 werkgever kan prima inschatten hoe hoog jouw totale jaarloon wordt en kan daarmee uitrekenen hoeveel loonbelasting hij precies moet gaan inhouden op jouw loon. Meerdere werkgevers kunnen geen rekening met elkaar houden, dus de kans wordt groter dat er ergens iets niet goed gaat.

Loonheffingskorting ja of nee

Bij elke werkgever moet je een “Opgaaf gegevens voor de loonheffingen” invullen. Dat is een formulier met eigenlijk maar één vraag, namelijk of je wel of niet loonheffingskorting wilt laten toepassen.

Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je werkgever inhoudt op je brutoloon. Als je deze korting laat toepassen, houdt je werkgever minder belasting in en hou je dus elke maand netto meer over.

Het algemene advies is om deze loonheffingskorting maar bij 1 werkgever te laten toepassen. De korting is afhankelijk van je totale inkomen op jaarbasis. Boven een bepaald bedrag aan inkomen, gaat de korting heel hard omlaag. Als jouw totale loon van twee werkgevers afkomstig is, dan is het loon per werkgever lager, dan wanneer je al je loon van 1 werkgever zou krijgen. Als beide werkgevers over hun lage loon de loonheffingskorting zouden berekenen, zou er misschien teveel korting worden toegepast. Dan loop je het risico dat er per saldo te weinig loonbelasting wordt ingehouden. Dat is prettig, omdat je dan elke maand meer netto op je bankrekening ontvangt, maar het wordt een stuk minder prettig op het moment dat je na afloop van het jaar je belastingaangifte gaat invullen.

Je kunt dus het beste maar bij 1 werkgever de loonheffingskorting laten toepassen. Dat is ook de officiële regel. Dat betekent dat er bij de andere werkgever meer belasting wordt ingehouden. Hierdoor lijkt het inderdaad alsof je van je tweede baan veel minder overhoudt.

Bij je belastingaangifte na afloop van het jaar ga je al je inkomen bij elkaar optellen en uitrekenen hoeveel belasting je over je totale inkomen moet betalen, dus van beide werkgevers samen. Vervolgens ga je kijken hoeveel loonbelasting er al ingehouden is. Als er teveel is ingehouden, dan krijg je dat terug. Is er te weinig ingehouden, dan moet je bijbetalen.

Een belangrijke conclusie: onderaan de streep zal het niet uitmaken of je jouw loon bij 1, 2 of desnoods 10 werkgevers hebt verdiend. In totaal moet je in alle gevallen evenveel belasting betalen en krijg je ook evenveel korting. Het probleem zit hem in de hoeveelheid loonheffing die jouw werkgever(s) vooraf inhouden op je loon.

Hoe verklein ik de kans op bijbetalen?

Door er voor te zorgen dat er vooraf in elk geval maar door maximaal 1 werkgever korting wordt toegepast, verklein je de kans dat er te weinig belasting wordt ingehouden en je achteraf moet bijbetalen.

Als je er toch tegenaan blijft lopen dat je elk jaar moet bijbetalen bij je aangifte inkomstenbelasting, dan kun je dat op een paar manieren aanpakken:

1. Bij geen enkele werkgever loonheffingskorting laten toepassen. Daardoor wordt er elke maand bij allebei je werkgevers meer belasting ingehouden en verklein je het probleem dat achteraf blijkt dat er te weinig is ingehouden. Toch kan dit in sommige gevallen nog niet voldoende zijn. Dan kan het er bijvoorbeeld aan liggen dat er een te laag percentage bijzonder tarief is toegepast. Dat is een speciaal belastingtarief dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vakantiegeld, eindejaarsuitkering of bonussen. Voor het bijzonder tarief geldt ook een tabel, maar daar zitten een paar sprongen in. Het kan gebeuren dat bij spreiding van het loon over meerdere werkgevers per ongeluk toch nog een te laag percentage bijzonder tarief wordt toegepast. Daar kunnen de werkgevers wederom niets aan doen, omdat zij dat niet van elkaar weten, maar achteraf pluk je daar bij de aangifte de zure vruchten van. Eventueel kan er in overleg soms ook een hoger bijzonder tarief worden toegepast, zodat er toch wat meer loonbelasting wordt ingehouden. Neem daarvoor contact met ons kantoor op, zodat wij samen met jou kunnen kijken of dit een oplossing voor je probleem kan zijn.

2. Vraag een voorlopige aanslag aan. Als je vooraf al weet, dat je elk jaar moet bijbetalen, omdat je meerdere werkgevers hebt en er bij jou consequent te weinig loonbelasting wordt ingehouden, dan kun je de belastingdienst vragen om een voorlopige aanslag. Daarmee kun je gedurende het jaar elke maand alvast een stukje van het extra bedrag zelf betalen, zodat je niet na afloop van het jaar in 1x voor een onaangename verrassing komt te staan.


      Fabel ontkracht

      In alle gevallen blijft de belangrijkste conclusie overeind: per saldo maakt het niet uit bij hoeveel werkgevers je jouw loon verdient. Op jaarbasis moet je evenveel belasting betalen, alleen het moment waarop die belasting betaald wordt, kan verschillen.

      Gezond ondernemen